10 Tips om succesvol te netwerken

 1. Bereid je voor. Kijk in de gastenlijst wie je graag zou willen spreken. Bekijk op de business club website de foto's van die personen, dan vind je ze gemakkelijker tijdens de bijeenkomst. Stuur uiteraard ook je eigen foto op voor plaatsing op de website.
   
 2. Zorg dat je jezelf of je bedrijf in 1 minuut kunt presenteren. Beperk je tot de essentie. Wat maakt jou of jouw bedrijf, product of dienst uniek?
   
 3. Neem initiatief, stap op onbekende mensen af, sluit aan in groepsgesprekken en introduceer jezelf. Vraag eventueel de organisatie je te introduceren bij bepaalde personen.
   
 4. Blijf niet te lang plakken. Hoe langer je met iemand praat, hoe minder anderen je kunt spreken. Wees niet bang een gesprek te eindigen. Sluit het gesprek op een positieve manier af ("heel interessant wat je allemaal doet, leuk daar meer over gehoord te hebben, maar ik wil nog een paar andere mensen spreken").
   
 5. Wissel visitekaartjes uit. Spreek eventueel af meer informatie over jouw bedrijf, product of dienst op te sturen of maak een vervolgafspraak.
   
 6. Probeer je rechterhand vrij te houden zodat je altijd een hand kunt geven. Dus bij voorkeur niet een glas in de ene hand en een bord in de andere.
   
 7. Houd je rug recht, sta niet gebogen. Kijk anderen aan. Glimlach.
   
 8. Luister aandachtig naar anderen en stel gerichte vragen.
   
 9. Volg de dag erna op. Link via LinkedIn, stuur toegezegde informatie op, plan/maak vervolgafspraken, etc.
   
 10. Heb geduld. Netwerken is meer een kwestie van eerst zaaien en later oogsten dan van snel scoren.